Monday, March 8, 2010

MY SAMBAL TOTOK

Kerinduan pada sambal totok bermula bila cik puan Normi menyuarakan isu sambal belancan di facebook. Lepas tu ramai pulak yang turut sama memperkatakan tentang sambal-sambal dalam pelbagai kategori.

Sebagai seorang gaban, aku rasa terpanggil untuk menghangatkan suasana dengan memperkenalkan SAMBAL TOTOK versi aku (aku ciplak dari Azie, budak Jawa Johor sesama keje ngan aku dulu). Sambal ni memang menawan hati. Walaupun rupa parasnya tidaklah begitu indah, tapi rasanya...UMPPPHHHH!

Oleh yang demikian...

Dengan lafaz Bismillahirrohmannirrohim......

Aku persembahkan.....


SAMBAL TOTOK





Tekstur sambal totok versi gaban adalah tidak basah dan tidak jugak kering. Lembab-lembab jer....

Nak rasa? Tapi maleh buat....meh datang rumah Gaban!

*Maka tamatlah riwayat nasi yang aku masak malam tadi!

6 comments:

chugie said...

ko nye sambal totok lain plak ek.. macam2 stail kn? tp semua nampak sedap!

missFridaNorm said...

pergghhh..tak tahaan!!

Psstt, gaban, deyll kalah la, dia buat entry tak de gambar. Ahakkksss!

DYLA said...

gaban,
nampaknya memang lain la versinya gaban.

i think i should try this!!

nampak very the marveles-licious!

gaban said...

chugie...try la. peh tu tempek review kt blog yer...!

Normi...dia ghairah sangat nak tempek resipi kt blog ari tu...jap lg mesti dia buat sambal tutok dia sbb nak lawan gambar kita..!

dyla...sebab versinya lain, memang wajib pun ko try. aku kalo sambal totok versi cam ni, makan cenggitu je pun orait. takyah tunggu nasik. kira macam makan snack la...!

missFridaNorm said...

salaam. yang, ku mohon nak tepek permalink posting sambal tutok ni di dapur bello, ok.

gaban said...

silakan cik norm....dengan segala hormatnya!