Friday, February 19, 2010

ABAHNYE SUDAH KEMBALI


Bila Abahnye dah sampai, rasa macam kejap jer pulak dia pergi. Ngengade kan!

Ye la....Abahnya pegi hari tu 29hb Januari, hari ni 18hb Februari dah balik! Kiranya, 3 minggu jugak la Abahnye hilang!

Mujur semua kerja Abahnye berjalan lancar dan siap awal daripada jadual. Kalau ikutkan, 2hb Mac baru Abahnye tersembul balik kat Malaysia ni.

Abahnye macam tau-tau pulak yang 3 orang yang sangat sayang kat dia ni tengah demam selsema.

***

Sejak semalam hati aku dah berbunga-bunga. Ye la, kekasih hati nak balik la katakan...!

Aku tak harap apa-apa buah tangan dari Uganda tu....cukuplah kalau yang Esa itu kembalikan Abahnye dengan selamat ke pangkuan kami.

Lebih kurang pukul 1.30 petang tadi Abahnye call dan bagitau dia dah sampai di KLIA. Aku pun apa lagi, siapkan anak-anak, call assistant (anak buah aku, buat teman dalam perjalanan. Khadijah skrg ni lasak sgt!) dan bergerak ke KLIA.

Dari jauh dah kelihatan Abahnye.......

Kak Esah dan Khadijah punyalah suka! Mamanye sudah tentula juga! Cuma Mamanye pandai cover!

Dalam perjalanan balik, si Khadijah tak mau lepaskan Abahnye. Aku amik pun dia tak nak. Rindu sangat la tu.....!

***

Kali ni Abahnye bawak ole'-ole untuk aku.



Samsung Corby menggantikan.....


.....dopod tua ini...!

Perasan tak kat keypad corby tu ada huruf jawi....ha....Abahnye beli kat Dubai. Pasai tu la berjawi-jawi. Ahaks!

Kata Abahnye, corby tu hadiah utk birthday aku yg lepas. Dia blom bagi hadiah lagik! Tak sia-sia tunggu lama....berbaloi-baloi..!!!



* Suka sangat-sangat! Thank you abang!

Thursday, February 18, 2010

KISAH AKU DAN AYAM GORENG MC D

Kisah ni berlaku petang tadi. Waktu pulang dari ambik Abahnye kat KLIA, Kak Esah mintak
dibelanja Mc D. So, kitorang pun singgah la drive thru kat Mc D Seksyen 22 Shah Alam.

Yang diorder Happy meal chicken untuk Kak Esah dan set ayam goreng spicy untuk aku. Kalo kt Mc D ni memang aku suka ayam goreng spicy, kalo yang biasa tu aku tak gemor! Kata Abahnye, dia dah kenyang. Maklum la.....dah makan dalam kapal tobang Emirates Airlines sambil dilayan pramugari-pramugari yang cun melecun tu!

Berbalik pada ayam goreng tadi, budak amik oder tu kata, ayam goreng spicy abis, kalo nak jugak, aku kena tunggu 15 minit. Disebabkan minat aku yang mendalam terhadap ayam jenis tu, aku redha je tunggu. Bila dah siap budak Mc D tu pun antor la kat kete kitorang. Dalam kepala aku dah set....huh! sedapnya dapat makan ayam goreng, lambat tol la nk sampai rumah!

Sampai rumah, aku cepat-cepat bukak kotak ayam tu....HUH!

Ape ni...? Dah la ayam tak spicy, part yang aku mintak, rib, tak dibagi pulok tu!


Ini buleh mendatangkan marah nih!

Abahnye kata...call je suruh diorang antor! Aku pun apa lagi...call la diorang. Criter la keadaan sebenar yang melukakan hati aku tu....

Mungkin sebab rasa bersalah, budak Mc D tu pun mintak alamat aku ngan no telefon skali. Katanya dalam setengah jam lagi sampaila ayam goreng idaman aku tu!

Dalam hati, aku rasa bersalah lak. Over tol la aku ni kan....makan je la yang ada tu...kan ayam jugak! Tapi kat satu side lain hati aku pulak kata, 'appe lak....itu kan hak aku sebagai pelanggan!'. Memang betul pun. Aku betul-betul rasa terkilan sebab setelah aku sudi menunggu, inikah balasan diorang terhadap aku? Boleh korang bayangkan tekak yang dah diset dengan rasa lain, terpaksa disumbat dengan benda lain?

Sesambil tu jenguk la kat luar rumah. Tiap kali bunyi motor, aku keluar...kot-kot budak Mc D tu sampai. Ayam sedia ada tu aku bungkus siap-siap. Langsung tak berusik.

Kat luar cuaca dah mendung sangat. Skali lagi aku sian kt budak yg terpaksa antor ayam tu....

Takpe la kalo lambat sikit. Mungkin ujan kat sana.

Tunggu punya tunggu dekat 4 jam tak jugak sampai-sampai. Hari yang tadinya mendung jer sampai dah mencurahkan air hujan dan kering balik. Tapi ayam aku xjugak sampai. Hati yang tadinya ada rasa bersalah sudah tukkkarrr jadi macam nak mengamuk. Kalo tak nak antor cakap je la! Tak payah aku susah-susah tunggu!

Aku call balik. Budak yang sambut tu mintak mahap bebanyak. Dia kata mungkin ada miss comunication. Dia ingat dah setel. Nasib baik aku call balik. Skali lagi dia janji nak antor.....

Tak lama lepas tu ada budak call aku. Katanya dah ada depan rumah aku. Yeay...yay!

Budak tu mintak mahap byk2 kat aku...sian plak kat dia. terpaksa tanggung dosa kawan dia.

DAN AKHIRNYA........


Siap dapat Apple Pie free pulak tu......Thank You adik Mc D yang susah payah datang antar ayam tu. Akak kagum ngan sikap bertanggungjawab kamu tu...moga cepat naik pangkat yer!



* Berdosakah aku yang cuba mempertahankan hak aku....? Anda tentukan! Ahaks!

Wednesday, February 17, 2010

JOM TENGOK MOVIE...

....BLEH KE MOVIE? BOLE LA.....


Acah jer...sebenarnya bukan movie pun....


Ari ni sesambil bosan-bosan, mata pun payah nak lelap, anak-anak pun dah tido....sempat la aku menggodam kemere tak canggih aku tu. Nak dibuang la isi perutnya yang dah senak bebenor tu kan....


Terjumpa lak beberapa aksi anak-anak gaban yang rasanya nak aku kongsikan dengan korang. Kalo korang tak nak tengok pun takpe.....aku tetap nak publish jugak! Ahaks!


So....


Enjoy the show!



video

* erm....

Monday, February 15, 2010

SELAMAT BERTUNANG....

...AIZA...!


Aiza ni sepupu aku.

Semalam hari pertunangan dia dengan En. Bob (kalau tak salah, nama betulnya Saiful).

Alhamdullilah, semuanya berjalan dengan lancar. Cuma, pihak lelaki datang lewat daripada yang dirancang....maklum aje la bukannya dekat. Perjalanan daripada Taman Medan nak ke Taman Dato' Harun, mahunya makan masa satu hari satu malam...Ahaks!

Majlis kali ni Aiza tak nak over-over. Nak simple-simple je! Hantaran pun cuma pemanis mulut jer...takde hantar barang. Cuma pihak lelaki hantar deposit jer...(buleh ke guna perkataan deposit tu..)

Oleh yang demikian, aku ngan kakak aku (merangkap bisnes partner aku) telah menyeponsor salah satu daripada dulang hantaran....
TARRAAA!
Macam biasa la....muffin...! Cun tak? aku yang decorated tau!!!
Uish! mesti la mau posing kan....
Yang ni sepupu aku gak....Ayu namanya. Dia ni merangkap tukang mekap si Aiza untuk majlis pertunangan ni. Kalau ada yang nak guna khidmat dia, kontek aku....!

Last sekali,aku nak ucapkan SELAMAT BERTUNANG untuk Aiza ngan Bob..! Semoga ikatan pertunangan ini akan dirahmati sehingga di jinjang pelamin dan seterus-terus-terusnya......
Amin!

*Majlis pertunangan yang menyentuh hati...segalanya di'organize' oleh adik beradik ngan pak mak sedara coz' arwah Maklong ngan Paklong (mak abah Aiza) dah bersemadi dengan aman di sana....aku tak dapat bayangkan kalau aku yang berada di posisi Aiza! Hu....











Thursday, February 11, 2010

SETELAH 14 HARI...


Setelah 14 hari Abahnye ke Kampala, Uganda..........

Kak Esah semakin banyak bercerita, mungkin dia boring kot! Dalam setiap cerita yang dia sembangkan tak pernah lekang nama Abahnye. Tapi Kak Esah dah faham sangat dengan kerja Abahnye. Kalau ada yang bertanya, Kak Esah jawab simple jer..."Abah gi keje jauh, carik duit. Nanti nak beli power rangers cah.."

Khadijah pulak pantang dengar bunyi telefon, terus letak tangan kat telinga sambil jerit-jerit.."bah! bah!" siap gelak-gelak pulak tu. Konon Abahnye la yang telefon. Satu hari, Abah aku call dari kampung. Aku bagi telefon kat Khadijah. Punyala sukanye dia. Mungkin sebab dia dengar suara lelaki, so, dia ingat Abah dia la tu....

Aku...macam biasa jer..dah dari belum kawin lagi Abahnye keje cenggitu. Terima je la....! Cuma, penat sikit la. Mana nak keje nyer...nak melayan anak-anak lagi....kerja-kerja kat rumah....nak-nak pulak dah tiga hari ni ada budak U kat sini order nasi pulak. Pendek kata, 24 jam yang ada tu memang 'fully used' la...!

Lagipun memang dah jadi tradisi aku tido lewat kalau Abahnye takde. Kadang-kadang sampai pukul 4.30 pagi pun ada. Hati risau jer, takut ada yang menjengah kat rumah masa aku tengah tido lena! Huh! Mintak jauhkan.......

Mintak-mintak keje Abahnye cepat beres....ups..! tadi abahnye kata kejenye dah hampir beres. Malangnye, tiket balik Abahnye bertarikh 2 Mac. Katanye lagi, kalau nak balik jugak kena la tukar tiket...bukannya free....beratus dolar la jugak!
Masa ngantor Abahnye kat KLIA
* Semoga aku dikurniakan kekuatan.......