Sunday, November 15, 2009

CAMERON HIGHLANDS


Episod 1


Perjalanan kami ke Cameron Highlands ni di'sponsor' sepenuhnya oleh Bos Abahnye. Sebenarnya, kompeni dia ada buat family day tapi masa tu, Abahnye terpaksa ke Indonesia dengan sorang lagi pekerja, En. Kabul. Untuk pengetahuan korang, Encik Kabul ni pekerja dari Indonesia yang terpaksa tinggalkan family dia untuk carik nafkah kat sini. Jangan risau, dia kerja secara sah!





Yang baju biru tu la En. Kabul....

Disebabkan kedua-dua mereka ni tak dapat joint family day yang dah lepas ari tu, dengan murah hatinya Bos diorang, Mr. Lee, menghadiahkan balik kat diorang trip 3 hari 2 malam beserta duit minyak, duit makan dan penginapan di Equatorial Resort, Cameron Highlands. Apartment 2 bilik. Ok sangat! Thank You Mr. Lee.....next year bg lagi yer!

Trip bermula pada lebih kurang pukul 2 ptg. Kitorang melalui jalan dalam (ikut Kuala Selangor-Tg. Karang-Teluk Intan-Tapah-Cameron Highlands). Kitorang singgah kat kampung aku, kat area Bagan Datoh untuk amik sorang anak buah aku, Ijat, yang sanggup ponteng sekolah semata-mata sebab nak ikut aku. Lebih membanggakan, kakak aku sefamily termasuk Abah aku sekali nak ikut jugak. Ni semua langsung tak dirancang, tetiba jek...! Lagi best kalau pegi reramai.

Separuh daripada yang terlibat dalam trip kali ni!

Kitorang sampai kat apartment tu dah malam. Lebih kurang pukul 9 malam. Lepas Check In dan melepak jap dalam bilik, kitorang kluar makan. Disebabkan kitorang tak berapa kenal lagi dgn kawasan Cameron Highlands ni, kitorang main singgah je kat food court yg kitorang nampak. Hasilnya, sungguh hampeh! TAK sedap dan harganya pulak TAK berbaloi-baloi.

Maleh aku nak bubuh gambar makan-makan. Nyampah!

Pepagi esoknya, kitorang terjah ladang strawberi. Lepas tu Ladang teh. Sampai situ je......Family kakak aku dengan Abah aku terpaksa balik. Yang tinggal Ijat sorang je dengan kitorang.

Poyo je posing petik strawberi! Ni la kakak aku yang sulung!


Hensemnya...Abah sape la tu agaknya yer?


Babai...!!!

Walaupun team kitorang dah kurang, kitorang teruskan penjelajahan ke sekitar Cameron Highlands ni. Banyak tempat yang cantik. Antara tempat yang kitorang masuk termasuk la Butterfly Farm, Rose Valley, Bee Farm........dan beberapa tempat jualan hasil setempat yang kitorang singgah sekejap-sekejap jer....!

Malangnya, kamera aku abis bateri, so, banyak la benda-benda yang cun melecun yang aku x dapat nak amik gambarnya. Tapi, ada la jugak yg aku tumpang kamera En. Kabul...he! he!


Enjoy la the gambar ye!

Bunga Ros diorang besar-besar....kagum aku!


Yummy!


Mesti si Iman tu pikir apa la nak jadi ngan Maksu dia!

Melekat je Kak Esah ngan Abahnye! Huh!


Ulat-ulat strawberi.....!

Sebelah malam, kitorang singgah ke pasar malam kat Brinchang masa nak g makan malam. Pasar malam ni terletak betul2 kat depan Balai Polis Brinchang. Aku beli sikit souvenir utk kengkawan, sikit kudap-kudapan dan try strawberi cokelat. Susah betul, habis satu pasar malam aku round, hampir semuanya berbangsa cina. Aku kurang rela nak beli kat diorang, mujur la at the end of the pasar malam, sorang akak tu sapa dan offer aku untuk beli strawberi coklat dia. Ada gak orang kita yang meniaga...amin.


Rambang mata tengok bunga...pompuan mana yang x suka bunga? habaq mai kat aku!


Aku try strawberi madu ngan coklat. Harga secucuk RM 2.00


Dari pasar malam, kitorang bergerak untuk carik santapan untuk malam tu. Kali ni kitorang lebih berhati-hati. Pilihan kitorang ialah sebuah restoran makanan ala-ala Thai. Okla.....lebih baik daripada yang semalam tu!

Disebabkan badan dah keletihan lepas seharian menjelajah sekitar Brinchang dan Kea Farm pada siangnya, kitorang putuskan untuk balik je ke bilik. Berehat dan bersedia untuk terus menjelajah pada hari esok......











5 comments:

DYLA said...

terer nyer ko lompat mcm tu gaban...

aku mcm teringin la nak stroberi madu coklat tu... tapi bile nye aku nak gi CH ni ek?

DYLA said...

terer nyer ko lompat mcm tu gaban...

aku mcm teringin la nak stroberi madu coklat tu... tapi bile nye aku nak gi CH ni ek?

gaban said...

he..he...gempa gakla Ch masa aku lompat tu.

aku cadngkan ko g tesco beli setoberi peh tu celop cekelat sendiri. lg baik dan jimat kos! ahaks!

Frida[norm] said...

aku sndiri xyakin dah nak lompat cam tu gaban! Akkeke
Sejuk ke ataih nuu... Balik ke kelatte raya aritu aku singgah blue valley je, xdan nak turun ke brinchang nu.

I geram nengok flowers tu, youuu...!

gaban said...

nomi....ntah la. org lain sibuk berlapis2 pakai baju, tp aku ok je. sejuk gak la...tp x sangat. mungkin sebab lemak aku dh tepu kot! ahaks!