Friday, January 1, 2010

MISI MEMBURU BUNGA API


Dah tiga hari Abahnye berulang-alik ke Perak. Kerja. Kak Esah pulak asik la nak ajak aku berjalan-jalan.

Elok je Abahnye jejakkan kaki dirumah tadi, Kak Esah merengek-rengek ajak tengok bunga api.

Huh! Mana la aku nak carik bunga api. Nak ke Dataran Merdeka, the curve....sungguh aku tak rela. Kompom la jalan jem!

Mujur masa nak keluar rumah dalam pukul 10 malam tadi aku bertembung ngan jiran yang nak keluar jugak. Kata dia, mungkin kat kawasan baru di Seksyen 7 tu ada pertunjukan bunga api.

Baru aku teringat, ada aku baca kat banner tepi-tepi jalan tu...iCity, kawasan baru, tepi hiway kat tol Sg Rasa!

He..he...tanpa berlengah lagi, dengan penuh semangat 'kebungaapian', kitorang memulakan perjalanan menjejaki bunga api demi memenuhi impian Kak Esah!

Menghampiri lokasi kejadian, makin banyak kereta. Jem. Makin banyak pulak abang-abang polis dan MBSA yang menjaga laluan. JANGAN HARAP LA NAK MASUK KE iCITY.

Sudahnya, Abahnye kata baik "baik kita parking kat tepi hiway je. Mesti buleh nampak punyer la.."

Cesh! Dah siap bersusun kon kat tepi hiway. Nampaknye diorang dah buleh membaca pikiran kitorang yang nak menyalahgunakan bahu jalan diorang!

Tak pe....gi pulak kat tempat rehat. Alhamdullillah....ada pun parking kosong. Masa tu baru pukul 11 malam la lebih kurang....tunggu je la.....

Makin lama makin ramai pulak orang yang parking kat situ. Polis pun makin ramai....menghalau insan-insan tak reti bahasa yang buat 4 line parking kat tepi hiway tu....HUH!

Akhirnya,




BERJAYA GAK MISI KITORANG UNTUK MEMBURU BUNGA API. Walaupun terpaksa menempuhi berbagai rintangan..ceeewaaah!


* Eleh! Kak Esah, konon je power, bunga api start meletop dia pun start nangis. Takut dengar bungi meletop-letop...Eleh!


1 comment:

adirFrida[norm] said...

wohhooo..bestnya. ku disini hanya melihat dari jauh sahaja. anak2 la paling sukanya. mata aku plak time tu dah tak sabo nak berehat.