Tuesday, April 27, 2010

KISAH KAK ESAH RONGHAK.....

Entry terlambat ini mengisahkan seorang budak bernama Kak Esah yang bergigi ronghak tetapi dalam sekelip mata telah menjadi Kak Esah Jonggang....

Kisahnya bermula disuatu pagi apabila mama kepada Kak Esah perasan sesuatu perubahan yang pelik pada kontur wajah Kak Esah. Ketika itu, Kak Esah baru sahaja menggeliat bangun dari tidor.
Lantas dengan saspennyer, mamanye itu memeriksa bahagian yang nampak serba tak kena itu. "Eh! kenapa Kak Esah Jonggang pulak nih!', jerit mamanye, terkejut. Setelah beberapa ketika menenangkan perasaan sendiri, mamanye pun menjalankan pemeriksaan kesihatan terhadap mulut Kak Esah.
Alangkah terkejutnya beliau apabila mendapati, gusi hadapan Kak Esah telah membengkak dan kelihatan seperti mengandungi nanah. Wajahnya kala itu tidak ubah seperti Halimah jonggang yang banyak menimbulkan kontroversi itu! Bermula saat itu,beliau telah menghasut Kak Esah untuk berjumpa dengan doktor gigi. Berbagai janji palsu dan kata2 manis beliau taburkan sehinggalah kata sepakat dibuat.
PETANG ITU JUGA KAK ESAH DIBAWA KE KLINIK GIGI
Turut hadir pd petang yg indah itu ialah En. Asan selaku Abahnye yang turut berperanan sebagai ubat penenang kepada Kak Esah. Manakala Cik Khadijah pula sebagai pom pom girl..

Setelah beberapa ketika menunggu giliran, maka, saat yang dinanti2kan pun tiba. Kak Esah dibaringkan dan Puan doktor pun mula memeriksan. Sah lah! Gusi Kak Esah Ronghak telah bernanah. Doktor pun menyapukan ubat 'pengebas' dibahagian yang terlibat. Setelah itu, Sebatang jarum halus ditusukkan ke bahagian gigi Kak Esah yang sememangnya dah takde rupa gigi itu.
GEDEGUNG! GEDEGANG! GEDEGUNG! GEDEGANG!


Akhirnya, doktor berjaya gak mengeluarkan nanah tersebut. Sepanjang tempoh tersebut, Kak Esah sedikit gelisah. Beliau menangis. Tetapi tidak lah terlalu kuat. Masih boleh dikontrol oleh Abahnye.
Selesai kerja-kerja pembersihan, Puan Doktor tersebut menghasut Mamanye dan Abahnye supaya membawa Kak Esah untuk membuang giginye yang dah tinggal tunggul itu, setelah Kak Esah berkeyakinan semula. Insyaallah....

Beberapa jam kemudian, Kak Esah sudah tidak jonggang lagi....tetapi Kak Esah masih..........


........RONGHAK lagi....!
* Haha..meleleh ayor idung korang baca entry nih...panjang kan! KAK ESAH IS A GUD GIRL!