Wednesday, December 16, 2009

DARI ABAHNYE UNTUK KAK ESAH

Sepanjang bulan November sehingga ke hari ini, Abahnye memang lebih banyak bekerja di luar. Lebih tepat lagi, Abahnye banyak ke negara "sawadikap",THAILAND. Seingat aku, 3 kali abahnye pegi dan setiap kali dia pegi, amik masa lebih kurang satu minggu gak la. Uih! 3 minggu la dia xde kat rumah! (Ini boleh menimbulkan keraguan ni....betul ke buat keje?! Kene siasat nih!)

Balik kali ni Abahnye bawak buah tangan untuk Kak Esah.
TAARRRRAAAA!!!!



Portable DVD Player....untuk Kak Esah bawak ke mana-mana sahaja!

Seronok sangat la Kak Esah dapat menatang ni. Aku pun seronok gak la sebab asalnya, aku yang nak belikan menatang tu untuk Kak Esah, dah Abahnye belikan, save duit aku!

Sejak ada menatang tu, mudah sikit la kerja aku, Kak Esah boleh belajar sendiri. Tengok Cd sorang-sorang (itupun kalau si Khadijah tak datang ngacau....!). Kalau ada masa, kitorang buleh nyanyi sama-sama. Enjoy! (masa zaman aku kecik2 takde mende ni, dah tua-tua ni teringin gak nak merasa!)

Bab belajar-belajar ni, Kak Esah nampaknye lebih banyak guna cd je. Cd pun yang campur-campur. Dora, Barney.....termasuk jugak cd yang aku beli kat budak-budak panti asuhan yang bersepahan menjual di sekitar Shah Alam ni. Ikut mood dia la...

Sebelum adanya menatang ni, aku slalu carik lagu-lagu bebudak....alphabet song....kt youtube je. Kat dalam kereta pulak, Kak Esah memang habiskan sepenuh masa untuk tengok cd. Takde la dia ngacau aku drive. Sekarang ni pun dia dah buleh nyanyi..."alif asadon singa lion, ba batton itik duck, ta tufahun epal apple, tsa saubun baju shirt....". Aku yang hampeh sehampeh hampehnyer dalam bahasa arab ni pun dah buleh tau skit-skit. Ahaks!

Dalam keseronokan Kak Esah ngan menatang ni, ada masanya akan berakhir begini.....


Hmmmm......

Dah ada menatang ni, makin meluap-luap pulak nafsu aku nak membelikan Kak Esah satu program yang betul2 khusus untuk pembelajaran dia. Dah survey...berkenan gak kat Magic English..complete ngan buku, cd...tapi...harganya... Mak Oih! dekat dua ribu gak. Masih aku kiv kan benda tu, nak kene tanya gak orang yang berpengalaman. Kang aku beli mahal-mahal, tak berguna, rugi plak! ADA SESAPA YANG BOLEH BAGI PENDAPAT?


* Untuk Mamanye, Abahnye belikan 2 kg pulut Siam. Erm.....

2 comments:

frida[norm] said...

ziela, kalau betul berkenan dgn grolier sprt yg kita dh bincangkan td, proceed la (assuming u've already look and satisfy with e products). Boleh bayar ansur2, dpt tax relief... Apa2 pun, tanpa grolier pun masih byk produk lain seumpamanya. Lets go shopping!

frida[norm] said...

untuk maknya pulut je? Mangga tak de? Hehehehh